Copyright © 2016-2020 Wolne Miasto Siemianowice 

Designed by DronAir.pl

Stowarzyszenie Wolne Siemianowice

To źródło aktualnych i często niewygodnych faktów o Twoim mieście pomijanych przez inne media. Codzienna dawka świeżych informacji z kategorii: społeczne, gospodarka, polityka, sport, kultura i inne. Felietony i ciekawostki z miasta i okolic czyli cykl "U nas w ogródku..." oraz "Co za miedzą piszczy.."

Skład Redakcji:

Redaktor Naczelny: Janusz Ławecki

Redaktorzy:

 

Skład Redakcji:

Redaktor Naczelny: 

Janusz Ławecki

Redaktorzy: 


Korzystanie z portalu oznacza akceptację Polityka Cookies.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

 

 

WOLNE MIASTO SIEMIANOWICE

FAKTY I WYDARZENIA Z REGIONU

Artykuły


 

PUBLIKACJE

GALERIA

18 grudnia 2016

Niech ci wszyscy nawiedzeni z Wiejskiej w Warszawie wiedzą, co tracą w życiu - Makówki śląskie.
Historia makówek liczy już ponad 150 lat. To na Śląsku znane i lubiane danie bożonarodzeniowe. Jest przyrządzane na słodko, w formie deseru.

Składniki:

  • 250 gr. Maku
  • 4 Duże bułki
  • 2 Litry Mleka
  • 6 Łyżek cukru
  • 3 Duże łyżki masła
  • 100 gr. Rodzynek
  • 50 gr. Migdałów (posiekane)
  • 50 gr. Migdałów (płatki)

 

Przygotowanie:

  1. ► Mak drobno zemleć (najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym).
  2. ► Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier (powinno być dość słodkie) mak, masło i rodzynki gotować około 60 minut bardzo często mieszając (żeby mak nie przywar), w trakcie gotowania dolewać mleko, około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić posiekane migdały.:) ) ale nie rzadkie
  3. ► Na dno naczynia wlać kielnię maku następnie układać warstwami: bułeczki pokrojone na plastry (bułki najlepsze są z poprzedniego dnia) i znowu polać makiem tak żeby bułkę przykryć i posypać płatkami z migdałów. I tak na przemian. Górną warstwą ma być mak. Makówki powinny być mokre (Trzymać w lodówce)

 

 

 

 

 

Bogdan Banaszczyk

• Nie ma polityki, są makówki!